Translate this page

IQ Test Answers Explained 🔗

Below is an IQ test with answers and explanations.

1. Which word doesn’t fit? 🔗

Answer: Out of the words smelling, seeing, smiling, hearing, the word that doesn’t fit is smiling.

Explanation: The other 3 words are senses, inputs to your brain.

SmellingSense
SeeingSense
SmilingNot A Sense
HearingSense

2. Which word doesn’t fit? 🔗

Answer: Out of the words painting, poem, flower, song, the word that doesn’t fit is flower.

Explanation: The other 3 words are forms of art.

PaintingArt
PoemArt
FlowerNot Art
SongArt

3. What day was yesterday, if Monday is in two days? 🔗

Answer: If Monday is in two days, yesterday was Friday.

Explanation: Monday is in two days, Sunday is in one day (tomorrow), Saturday is in 0 days (today), Friday in in -1 days (yesterday).

nameday of the weeknumber of days
in two daysMonday2
tomorrowSunday1
todaySaturday0
yesterdayFriday-1

4. Coffee is to cup, what cake is to … 🔗

Answer: Coffee is to cup, what cake is to plate.

Explanation: Coffee sits on the cup, cake sits on the plate.

5. Finger is to hand, what leaf is to … 🔗

Answer: Finger is to hand, what leaf is to twig.

Explanation: Finger => hand => arm => person => people. Leaf => twig => branch => tree => forest.

FingerLeaf
HandTwig
ArmBranch
PersonTree
PeopleForest

6. What is half of a quarter of 400? 🔗

Answer: Half of a quarter of 400 is 50.

Explanation: A quarter of 400 is 100, half of 100 is 50.

Another way:

` {: ((1/2) * (1/4) * 400, =, (1/2) * (400/4)), ( , =, (1/2) * 100), ( , =, 100/2 = 50) :} `

Yet another way:

` {: ((1/2) * (1/4) * 400, =, (1/(2 * 4)) * 400), ( , =, (1/8) * 400), ( , =, 400/8 = 50) :} `

7. If you turn your left glove inside out, it will fit your right hand. 🔗

Answer: The sentence “If you turn your left glove inside out, it will fit your right hand” is True.

Explanation: Imagine the symmetry of your hands in that sense. Or do the experiment like:

8. Which shape completes the pattern? 🔗

Answer: The button on the right, which has an arrow pointing right.

Explanation: For each row, from left the right, the shape rotates 45 degrees clockwise.

9. Which shape completes the pattern? 🔗

Answer: The button on the right, which has a polygon inside a circle.

Explanation: For each row, the second column is the first column plus (union) the third column.

10. Which shape does not fit the others? 🔗

Answer: The first image, which only has 5 sides.

Explanation: The other 4 images have 6 sides.

11. Which shape does not fit the others? 🔗

Answer: The second image, which is a concave polygon (some vertices point inwards).

Explanattion: The other 4 images are convex polygons, with all vertices pointing outwards.

12. Which shape does not fit the others? 🔗

Answer: The second image is also flipped, not just rotated.

Explanation: The other 3 images are rotated version of the same image.

13. Select the picture that best fits the white space 🔗

Answer: The third image, the one on the bottom left corner of the options, which has a vertical solid line on the right side and a vertex on the bottom left of the image.

Explanation: The right side of the space has a vertical solid line from top to bottom.

14. Complete the series: 🔗

Answer: 1, 2, 4, 7, 11, 16, 22, 29.

Explanation: Taking the differences between consecutive numbers we get +1, +2, +3, +4, +5, +6, so the next number is 22 + 7 = 29.

NumberOperation
1+ 1
2+ 2
4+ 3
7+ 4
11+ 5
16+ 6
22+ 7
29+ 8

15. Complete the series: 🔗

Answer: 3, 6, 10, 20, 24, 48.

Explanation: Comparing consecutive numbers we get x2, +4, x2, +4, so the next number is 24 x 2 = 48.

NumberOperation
3x 2
6+ 4
10x 2
20+ 4
24x 2
48+ 4

16. Complete the series: 🔗

Answer: 8, 6, 9, 5, 10, 4, 11, 3.

Explanation: There are two interleaved series, one is 8, 9, 10, 11, increasing by one, the other is 6, 5, 4, decreasing by one, so the next number is 4 - 1 = 3.

First SeriesSecond SeriesFirst Series OperationSecond Series Operation
8+ 1
6-1
9+ 1
5-1
10+ 1
4-1
11+ 1
3-1

17. Some bracelets are valuable jewelry. All bracelets are made of gold. Which is true for sure? 🔗

Answer: If “Some bracelets are valuable jewelry. All bracelets are made of gold.”, then it is true for sure that “Some valuable jewelry is made of gold.”.

Explanation: Some bracelets (all of which are made of gold) are valuable jewelry. => Some valuable jewelry are bracelets (all of which are made of gold). => Some valuable jewelry is made of gold.

Some bracelets are valuable jewelry.

18. Some politicians are lazy. No lazy person is wealthy. Which is true for sure? 🔗

Answer: If “Some politicians are lazy. No lazy person is wealthy.”, then it is true for sure that “Some politicians are not wealthy.”.

Explanation: Some politicians are lazy (no lazy person is wealthy). => Some politicians are lazy (all lazy persons are not wealthy). => Some politicians are not wealthy.

Some politicians are not wealthy.

Result 🔗

I think this is the maximum score possible on this test.

Questions? Comments? 🔗

Let me know below!

If you found this page useful, don’t forget to share it with your friends!

Subscribe to my mailing list and get a free email course

* indicates required

Interests


Translate this page

Updated on 2020 May 10.

DISCLAIMER: This is not professional advice. The ideas and opinions presented here are my own, not necessarily those of my employer.